Hier beschrijven we een aantal stappen die u kunt ondernemen als uw sleutel afgebroken is in het slot. Opgelet! De stappen die hieronder beschreven staan, kunnen het probleem erger maken als u niet zeker bent hoe u het probleem moet aanpakken. Er kan onbedoeld schade veroorzaakt worden aan de deur of het slot.

Neem contact op met ons als u op een professionele wijze geholpen wilt worden.

 

Waarom breekt een sleutel af?

 

Er zijn verschillende redenen en het ligt niet zozeer aan de sleutel zelf. De sleutel breekt af door de metaalmoeheid. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, bijvoorbeeld:

  • Door een slechte installatie van het slot is het mogelijk dat er een extra kracht moet opgezet worden op de sleutel om het slot open te draaien. Hierdoor breekt de sleutel af na een bepaalde tijd.
  • De cilinder kan versleten of geblokkeerd zijn waardoor deze niet meer draait. U draait dan tevergeefs aan de sleutel en deze breekt af.
  • De sluitplaat is niet goed afgesteld. Als de openingen van de sluitplaat niet goed overeenkomen met de positie van de dagschoot en nachtschoot van het slot zal er veel wrijving ontstaan bij het open en sluiten van de deur. U voelt dit als u aan de deur moet trekken of duwen om deze open of dicht te krijgen. Dit is een van de belangrijkste redenen voor de metaalmoeheid van de sleutel. Het duurt ook niet lang tot deze afbreekt.
  • Na vele jaren gebruik is uw slotkast versleten en moet vervangen worden.

 

Het is belangrijk dat u de cilinder, de slotkast en de sluitplaat laat nakijken om te voorkomen dat een dergelijk probleem zich nog eens voordoet. Vaak hoeft er niets vervangen te worden. Door kleine aanpassingen kan dit probleem in de toekomst vermeden worden.

 

 

Wat moet ik doen bij een afgebroken sleutel?

 

We krijgen veel oproepen van mensen die zich buitensluiten door een afgebroken sleutel. U kunt het probleem eerst zelf proberen op te lossen. Hier zijn verschillende stappen die u kunt ondernemen.

 

 

1. De sleutel met een trektang uit de cilinder halen.

Deze methode is enkel van toepassing als de sleutel lichtjes uit het slot uitsteekt. Spuit wat smeerolie in het sleutelgat om het uittrekken van de sleutel te vergemakkelijken. Gebruik nadien een trektang om de sleutel eruit te trekken. Het voordeel hier is dat een trektang een goede grip heeft en de sleutel niet veel moet uitsteken om deze te kunnen vastgrijpen. Het nadeel is echter dat deze methode niet werkt bij sleutels die diep in het slot afgebroken zijn.

 

2. Een paperclip gebruiken.

Dit is een goedkope en snelle manier om uit te proberen. Buig de paperclip recht en maak een klein haakje. Steek de paperclip in het sleutelgat en probeer met het haakje het afgebroken deel van de sleutel vast te grijpen om deze eruit te duwen. Het nadeel hierbij is dat deze methode niet bij alle sloten werkt. Als de sleutel na een paar pogingen niet uit het slot komt, is de kans klein dat dit nog zal lukken.

 

3. Een sleutel-verwijderaar.

Dit is een speciaal gereedschap om afgebroken sleutels uit het slot te halen. Het nadeel is dat niet iedereen dit gereedschap heeft en deze ook niet in een gewone winkel verkocht wordt. Online zijn er webshops waar u deze kunt bestellen maar u gaat een aantal dagen moeten gaan wachten.

 

4. Een magneet.

Hier is het evident wat u moet doen. U gebruikt een sterke magneet om de sleutel uit het slot te halen. Er kan weinig mis gaan bij deze methode. U zou het resultaat onmiddellijk moeten zien. Het nadeel is echter dat u een sterke magneet nodig heeft. Het grootste probleem is echter dat niet alle sleutels door een magneet aangetrokken worden.

 

5. Secondelijm.

Probeer met een secondelijm de afgebroken delen van de sleutel tegen aan mekaar te lijmen. Eens de lijm gedroogd is, probeer de sleutel voorzichtig uit het slot te trekken. Let op dat de lijm niet in contact komt met het slot anders wordt het geheel aan mekaar gelijmd en krijgt u de sleutel er niet meer uit.

 

6. Een hamer.

Neem een hamer een geef stevige klop tegen het slot om de sleutel lichtjes uit het slot te krijgen. Sla niet tegen het sleutelgat vermits de sleutel dan geen kans heeft om eruit te komen. Als de sleutel lichtjes uit het slot komt, kunt u deze met een tang verder uit het slot halen. We raden deze methode af omdat u niet enkel het slot maar ook de deur kunt beschadigen. U kunt de methode proberen als geen andere keuze heeft.

 

7. Het slot uitboren.

Wilt u geen slotenmaker bellen dan is het uitboren van het slot de laatste optie. Maak met een boormachine een gat aan de onderzijde van de gleuf. Eens alle pinnen en veertjes doorgeboord zijn, kunt u met een schroevendraaier het slot open draaien. Deze methode is niet zonder gevaar. U kunt schade veroorzaken aan het slot, de deur en uzelf. Gebruik deze methode enkel als u weet wat u doet.

 

Om geen risico’s te lopen en om op een professionele manier geholpen te worden, maak een afspraak met een van onze techniekers. We helpen u graag verder om de deur zonder enige schade open te krijgen.

Bel ons