De beveiliging van een woning begint met de voordeur. De dikte van de voordeur speelt hierbij een belangrijke rol. Het heeft weinig zin om een deur van dure sloten te voorzien als deze gemakkelijk kan ingebeukt worden. Bij voorkeur kiest u niet voor een deur met glas tenzij het om een zeer sterk glas gaat.
Een slot, zoals de meeste mensen het in hun gedachte hebben, bestaat uit twee delen: een slotkast en een cilinder, zie Fig. 1. Een sleutel wordt in de cilinder geplaatst en bij het draaien van de sleutel zorgt de cilinder ervoor dat de slotkast open en dicht gaat. Zo wordt een deur open en op slot gedaan.

Fig. 1: Slotkast, cilinder en sleutels

 

Het is via de cilinder dat de inbrekers kunnen binnen geraken. Eens ze voorbij de cilinder zijn, kunnen ze immers de slotkast gemakkelijk openen. Het is dus van groot belang om een beveiligde cilinder te kiezen.

Er zijn verschillende manieren om een cilinder te saboteren: lockpicken, uitboren of het afbreken. Een eenvoudige cilinder kan zonder veel moeite gelockpickt worden. Het uitboren van een eenvoudige cilinder kost ook niet veel moeite. Dit komt niet altijd voor vermits het uitboren veel lawaai maakt. De meest gebruikte manier is het afbreken van de cilinder, zie Fig. 2. Hierbij wordt de rand van de cilinder vastgegrepen met een tang en de cilinder wordt door het midden afgebroken. Dit noemt men ook de Bulgaarse methode.

Fig. 2: Afbreken van de cilinder

 

Het lockpicken en uitboren van een cilinder kan men voorkomen door een veiligheidscilinder te plaatsen.

Het breken van een cilinder kan men voorkomen door het plaatsen van een veiligheidsrozet of een veiligheidsbeslag zodat de rand van de cilinder gelijk komt te staan met deze van de veiligheidsbeslag of de veiligheidsrozet. Hierdoor heeft de inbreker met een tang geen grip op de cilinder en kan hij deze ook niet afbreken, zie Fig.3.

 

Fig. 3: Veiligheidsbeslag beschermt de cilinder tegen het afbreken

 

Voor een nog hogere beveiliging van de woning kan men een meerpuntsslot laten plaatsen in plaats van een slotkast, zie Fig. 4. Een meerpuntsslot heeft meerdere sluitpunten (meestal van 3 tot 5) waardoor de deur een veel hogere beveiligingsgraad krijgt.

 

Meerpuntsslot

Fig. 4: Meerpuntsslot

 

 

Slotenmaker in uw buurt! Overal in Vlaanderen.

Vind uw lokale slotenmaker onderaan: https://slotenmaken.be/onze-locaties/

Aarzel niet om ons te contacteren als u hulp nodig heeft met uw sloten.

Bel ons